A Tisza Párt orvos-képviselője helyre tette Kásler Miklóst az 50 fokos műtőkkel kapcsolatos megjegyzéséért

Megosztás

A nem is olyan régen még egészségügyért is felelős Emberi Erőforrás Miniszterként dolgozott (emlékezetes maradt a Covid alatt végzett ténykedése) Kásler Miklós. A sorozatos kórházi klímameghibásodások okán odaszúrt, hogy ő bizony 10-12 órás műtéteket is végzett 50 fokos műtőben régebben. Dr. Kulja András azonban visszaszólt neki és szakmailag sem értelmezhető, amit Kásler mondott.

Illetve értelmezhető, csak nagyon rossz és veszélyes dolgok olvashatók ki belőle, például, hogy ha az szerintünk így rendben van, hogy 40-50 fokos műtőben műtsenek az orvosok, akkor azzal az operált beteg életét felesleges és hatalmas kockázatnak tesszük ki.

Dr. Kulja András, a Tisza Párt orvosként dolgozó, frissen megválasztott EP-képviselője szakmabeliként, kendőzetlenül vágott vissza Káslernek az egyébként is döbbenetes kijelentése miatt. Ezt a közösségi platformján tette közzé. “

Levél Prof. Dr. Kásler Miklós volt emberi erőforrás miniszternek, az Onkológiai Intézet volt igazgatójának: Professzor Úr, nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem, hogy túléli-e a beteg.

Önnek mindenkinél jobban kellene tudnia, hogy milyen óriási mértékben veszélyezteti a páciens félépülését, ha csak pár fokkal melegebb a műtő a megengedettnél. Ha esetleg mégsem tudná (ami egy orvos esetében elképzelhetetlen), akkor összefoglalom: Egy műtétnél az altatás miatt a emberi test hőszabályozása felborul, nem tud megfelelően reagálni a külső hőmérsékletre, ami önmagában óriási megterhelést jelent a legyengült szervezetnek, de ami még ennél is sokkal nagyobb probléma, az a fertőzésveszély. A műtéti lemosás és sebészi bemosakodás csak a bőr felszínén lévő kórokozókat hatástalanítja, a szőrtüszőkben, verejtékcsatornákban lévő kórokozókat sajnos nem. Minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a veszélye, hogy ezek a kórokozók a felszínre, ezáltal a műtéti területbe (hasüreg, ízület, bőr alatti kötőszövetek) kerülnek, ahol azonnal szaporodásnak indulnak és sebfertőzéshez, tályogképződéshez vezetnek. Onkológusként tudnia kell, hogy például egy onkológiai betegnél a legkisebb fertőzés is szepszishez, vérfertőzéshez és halálhoz vezethet.

Műtét közben nem csak a beteg verejtékezhet, hanem a sebész is, akinek a szőrtüszői szintén tele vannak kórokozókkal. Sajnos nekem is volt alkalmam 40 fokos műtőben operálni, tudom milyen, amikor gyöngyözik a sebész homloka, amikor a gumikesztyűben fél deciliter verejték gyűlik össze és amikor egész műtét alatt azon retteg a sebész, nehogy a homlokáról csak egy csepp verejték is a hasüregbe cseppenjen, mert tudja, hogy minden egyes csepp verejték baktériumok millióit tartalmazza.

Ezért is vezették be azokat a nemzetközi ajánlásokat, amelyek szerint a műtő hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 Celsius-fokot. Kétlem, hogy ezeknek Ön nem lenne tudatában, ezért szeretném megkérdezni, hogy mikor kijelentését tette, eszébe jutott-e, hogy itt emberek életéről van szó, hogy szavai Semmelweis Ignác teljes munkásságával szembemennek?

Tudom, hogy mikor Ön sebészként dolgozott, az orvosbárói hálapénz rendszer virágkorát élte és mondjuk ki, sajnos voltak olyanok, akiknek többet számított a műtétek száma (és az azokat megelőző vagy követő hálapénz) mint a műtétek sikere. Nem tudom, hogy Ön nem ezek közé a “gyógyítók” közé tartozott-e, de én fiatal orvosként azért vállaltam politikai szerepet és lettem a TISZA Párt Európai Parlamenti képviselője, mert Önnel ellentétben nem akarok beletörődni abba, hogy Magyarországon ilyen az egészségügy helyzete és mindent meg fogunk tenni azért, hogy változtassunk ezen.

Mint ahogyan a levelemet kezdtem, nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem az, hogy túléli-e a beavatkozást és kórházi tartózkodást a műtőasztalon fekvő beteg kisgyermek, felnőtt, vagy nagyszülő…

Tisztelettel,

Dr. Kulja András

Orvos, Európai Parlamenti Képviselő, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának alelnöke. Az Európai Parlament Közegészségügyi Albizottságának EPP-s helyettes koordinátora” – így a nyílt levél.

A lényeg, hogy előre megyünk, nem hátra. Vagy…

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek